Érdekes cikkek

Szalmabálából épült egyetem

A Make Architects tervei alapján elkészült az Egyesül Királyság legnagyobb szalmabála épülete, melyhez a fakultás farmja szolgáltatta az építőanyag egy részét.


Biológiai és orvosi tudományok, valamint állatorvosi fakultás számára készült el a University of Nottingham 3.100 négyzetméter alapterületű új otthona, a Gateway Building. A jelentős gépészeti igényű, csúcstechnológiával felszerelt épület hőszigeteléséhez az egyik leghagyományosabb építőanyagot, a szalmát használták. A Gateway Building esetében alkalmazták első alkalommal az anyagot teljes magasságot áthidaló előregyártott favázas panelekben elhelyezve. Az így kialakított homlokzati rendszert egy hasonló méretű függönyfal-szerkezet költségének harmadából meg tudták valósítani, így a kísérleti megoldás akár a fenntartható épületek kedvelt szerkezetei körébe is bekerülhet. Az anyag nemcsak kedvező ára, de kiváló hőszigetelő tulajdonságai, valamint könnyű hozzáférhetősége miatt is felhívja magára a figyelmet, hiszen szinte bárhol beszerezhető.

  „A szalma beépítésének helyétől mindössze 200 méterre, az egyetem farmján termett, melyből a kivitelező alvállalkozó egy ideiglenes műhelyben gyártotta le a paneleket. Ez az egyszerű megoldás a természeti anyagok, és az épületben folyó high-tech kutatás nagyszerű egymás mellett élése” mondja Bob Lang, a Make vezetője. Az egyetem fejlesztési igazgatója szerint az intézet megvalósítására rendelkezésre álló szűkös anyagi keret hozta elő az innovatív ötletet. A favázas panelek alkalmazásának természetes karakterét a fa bordavázának megjelenése vetíti a homlokzatra.


  Az Egyesült Királyságban az állami forrásokból megvalósuló beruházások fenntarthatósági besorolása kötelező, így ez a projekt sem kerülhette el környezettudatosság vizsgálatát. Annak ellenére, hogy irodák és laboratóriumok kaptak helyet benne, nagyon alacsony öko-lábnyom értéket ért el, és BREEAM Excellent minősítést kapott. A vastag szalmabála-töltetű panelek U-értéke csak 0.135 W/m
2 (ez egy passzívháznak is becsületére válna), egyben 60%-al jobb a jelenlegi brit előírásoknál. Kapcsolt hő és energiatermelő modul termeli az épületben felhasznált elektromos energiát, a többletet a közösségi hálózatba táplálva.

  Az épület a szintén Make által jegyzett, és a következő 20 éves fejlesztését magába foglaló beépítési terv első eleme. Az egyszerű hasáb formájú tömeget úgy helyezték el, hogy egységbe rendezze a kampusz meglévő épületeit, és kijelölje, függőleges fabordáival egyben szinte folytassa a jövőbeli felvezető út, és a fasorok vonalát.Forrás: tervlap.hu - sebesp -  2011. november 28


Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ az alkalmazások helyes működése illetve jobb felhasználói élmény érdekében.