Érdekes cikkek

Mátraballai kunyhóépítés

2009. szept. 4-5-6-án a Magyar Szalmaépítők Egyesületének szervezésében Mátraballán felépült egy 2x2 m-es nyitott kerti pavilon szalmabálával kitöltött falakkal.

A rendezvény célja a szalmaházépítés bemutatása volt a gyakorlatban. Az építés teljesen nyitott volt, a vállalkozó szellemű érdeklődők mindent kipróbálhattak, a faszerkezet építésétől a bálák berakásán keresztül a saralásig.

A kivitelezést a szalma és vályogépítés hagyományaihoz híven kalákában terveztük, és nem kellett csalódnunk a résztvevők munkakedvét illetően. Amellett, hogy természetesen lehetőség volt pusztán nézőként is részt venni.

A rendezvénynek és a kunyhónak a Bíró család adott otthont, akik a közeljövőben ezen a telken szeretnének falusi vendéglátásba kezdeni. A szalmaépítmény a leendő játszótér központi elemét adja majd, a tervek szerint padok és asztal lesz benne, közelében egy szalonnasütővel, esetleg kemencével.

A kivitelezés az alapozással és a faszerkezet építésével indult pénteken. Az alapot 6 db akác cölöp szolgáltatta, melyeket szurokkal kezeltünk, és a földbe leástunk 80cm mélységig. Erre került a talpgerenda, rá a faváz. A helyben legkönnyebben fellelhető faanyag az akác, így a többnyire ezt használtuk. A kapcsolatokat Vígh Szabolcs, az ácsunk hagyományos csapolásokkal oldotta meg. Ez időigényes volt, és nagyobb ügyességet kívánt, de a végeredmény talán olcsóbb és bizonyosan szebb lett, mint ha zömében vaskos fém kapcsolóelemeket használtunk volna.

Szombat délben került helyére a tetőszerkezet, az idő is jobbra fordult, és kezdődhetett a bálák szabása, berakása, az a rész, amit mindenki ki akart próbálni. Ez késő délutánig eltartott. Kezdetben ennél kevésbé népszerű munka volt a sár bekeverése, de végül erre is akadtak jelentkezők, akik talán nem bánták meg, hogy beszálltak.

Ahol lehetőség volt, igyekeztünk a hagyományos eljárásokat bemutatni első lépésben. Amellett, hogy ma már sokminden gépesíthető, és nagyobb épületnél ez elkerülhetetlen is. A kunyhónál lábbal tapostuk meg a sarat, és ki kézzel, ki fándlival dobálta fel az első réteget, amely szombat estére teljes felületen betakarta a falakat. Különösen a gyerekek kifejezetten élvezték ezt a részt. Akiket véletlenül eltalált a sár, azok talán kevésbé, de szerencsére az agyagtól kis áztatással könnyű megszabadulni.

Utolsó nap, vasárnap egy sűrűbb, szalmával bekevert vakolatréteget kentünk még fel. Noha a második réteg előtt meg kellett volna várni az első réteg teljes száradását, tudtuk, hogy erre semmiképp nem lesz időnk a három napos rendezvény keretein belül. Ezért eleve úgy terveztük, hogy a nedves alapozó rétegre hordjuk fel a második réteget, beletörődve, hogy száradáskor valószínűleg erőteljesebben fog repedezni. Későbbiekben ezeket a repedéseket a simító réteggel el tudjuk majd tüntetni.

Vasárnapra maradt a zöldtető befejezése is. A tető összesen 16m2-es felületére egyelőre csupán néhány sziklakerti növénypalántát tettünk fel mutatóba, házigazdáink megígérték, hogy távozásunk után folytatják a telepítést.

A több mint 80 érdeklődőből a rossz időjárási előrejelzések ellenére is becsléseink szerint legalább 60-an jöttek el. Ők lehetőséget kaptak, hogy legalább alap szinten elsajátítsák a szalmaépítés legfontosabb munkafázisait. Egyelőre tét nélkül, egy bemutató építményen, hiszen erre a fajta építésmódra az Egyesületnek nincsen még olyan ÉME engedélye, mely „igazi-” lakó, vagy közösségi funkcióval bíró épületek emelését lehetővé tenné. Az Egyesület tavaszra tervezi ennek elkészítését, ami nagyban függ attól, hogy ezidő alatt sikerül-e a szükséges anyagi támogatást összegyűjteni.

Az ország minden tájáról érkező érdeklődőkön túl a helyiek is kedvet kaptak. Mátraballán több helybéli is jelezte azóta, hogy szívesen építene jövőre szalmából víkendházat, lakóházat. Valamint egy közeli település is jelentkezett, hogy szívesen adna otthont jövőre egy hasonló rendezvénynek.


Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ az alkalmazások helyes működése illetve jobb felhasználói élmény érdekében.